Generatorreparation garanterar fortsatt stabil drift
Fredagen den 9 december kopplas Sveriges största kärnreaktor – Oskarshamn 3 – från elnätet under nio dagar för ett planerat driftstopp. Anledningen är att delar av generatorn måste repareras för att garantera en fortsatt stabil drift under resterande vintermånader. Generatorn är en tekniskt avancerad del med stort värde och det är en sammantagen bedömning som gjorts vad gäller tidpunkt.
Det är så klart inte bra att det sker nu, med tanke på att det är mycket små marginaler för elförsörjningen i södra Sverige för vintern. Planerbar elproduktion saknas i tillräcklig mängd. Samtidigt är det nödvändigt att genomföra reparationen så snart som möjligt för att säkra bästa möjliga förutsättningar för drift framöver. Det finns också mycket tydliga regelverk för drift av kärnkraftsanläggningar, och dessa regler följs som vanligt.
Oskarshamn 3 har en historik med en mycket hög drifttillgänglighet. 2021 producerade reaktorn 11 terawattimmar (TWh) fossilfri el, vilket motsvarar den årliga elanvändningen för över en miljon svenska villor. Produktionsrekordet 2021 innebar att Oskarshamn 3 kom på sjunde plats över de reaktorer i världen som förra året levererade mest elproduktion på årsbasis. Det understryker reaktorns betydelse för elförsörjningen i norra Europa. Reaktorn gick från byggstart till att leverera el på mindre än fem år.
Tyvärr har det redan börjat spridas felaktiga påståenden, till exempel att OKG och Uniper medvetet stänger reaktorn för att pressa upp elpriset. Tvärtom innebär driftstoppet en finansiell förlust – eftersom OKG redan sålt de nio dagarnas elproduktion i förväg och nu måste köpa motsvarande produktion på spotmarknaden till ett helt annat pris.